Pages Navigation Menu

Reformes integrals de pisos — Reformes de cuines i banys — Més de 20 anys d'experiència.

Reformes de terres hidràulics: avantatges, història, manteniment…

0081-reformar-terres-hidraulics-barcelona

Els terres hidràulics són molt comuns a habitatges dels barris més antics de Barcelona. A pisos de Gràcia, l’Eixample, Raval, Ciutat Vella i Sants, entre d’altres, es troben peces veritablement boniques.

Però…
Quines són les característiques, pros i contres d’aquests sòls de finques regies i edificis amb solera?
Quina és la història d’aquestes peces d’art?
Com es fabriquen i com es poden restaurar?

0082-restaurar-rajola-hidraulca-barcelona


La seva història

Els mosaics hidràulics van tenir una gran repercussió a tota Catalunya a finals del segle XIX, el moviment modernista va moure els fils per a la creació d’aquests revestiments.

Encara avui es poden trobar sòls hidràulics en magnífiques condicions, dissenyats per Gaudí, Domènech i Montaner o Puig i Cadafalch.


Com es fabrica el terra hidràulic?

El preu d’aquestes peces és elevat.
No hem d’oblidar que cada peça és fabricada manualment, amb mètodes tradicionals i artesanals.

Es fan amb uns motlles (“trepa”), en els quals s’hi posa ciment blanc, pols de marbre blanc, sorra i pigments que donen els colors desitjats.
Amb uns separadors de bronze o llautó, les diferents parts del “mandala” o disseny, queden distribuïdes sense que els tons es barregin. Aquesta capa decorada té 4-5 mm de gruix.
A la cara vista superior (l’acabada que es veurà un cop col·locat) es posen dues capes de morter amb sorra per tal d’assecar l’excés d’humitat i així aconseguir un gruix total de 2 cm.
Com és d’esperar, el dors de la rajola té un acabat rugós per tal de millorar-ne la seva adherència.
Sobre els motllos s’exerceix una compressió amb una màquina de premsar hidràulica. Posteriorment, es deixen assecar després d’una immersió en aigua durant un període de 24 hores.
El procés de curació i tracte dura 28 dies, durant els quals el ciment assoleix la resistència i durabilitat màximes provocat pel procés químic iniciat per l’aigua (d’aquí li ve el nom).

Podeu veure imatges de la fabricació al web de Mosaics Torra.()


Com es col·loca el mosaic hidràulic?

Tot que és col·locat amb tècniques similars a les rajoles ceràmiques, les peces s’han de submergir en aigua i així s’enganxen millor a la superfície. No és necessari posar juntes, si es vol, un cop s’aplica el material, els sobrants s’han de netejar immediatament amb un drap humit… són terres amb certa porositat i es podrien tacar si el color de les juntes és fosc.


Actualment…

A dia d’avui, em trobo amb moltes reformes de pisos on els clients volen mantenir el màxim possible de detalls decoratius antics d’origen.

Quan els terres són de gres hidràulic sempre recomano de fer una bona neteja i reparar, en el marge del possible, les peces malmeses o fer-ne la substitució.

En els últims anys, ha estat i segueix sent una tendència en el món del disseny d’interiors el fet de restaurar i mantenir els terres hidràulics. Precisament, gràcies a aquestes modes els fabricants segueixen produint material per tal de subministrar peces de reposició a les empreses de rehabilitacions i reformes de pisos antics.

Lògicament, també hi ha “teselas” de nova fabricació, amb dissenys menys modernistes, que segueixen sent únics i donen un toc molt exclusiu a qualsevol reforma d’estances, habitacions, salons, banys i cuines. Gran varietat de dissenys que, fins i tot, són fabricats per molts artesans sota comanda i 100% personalitzats.


Avantatges i beneficis principals

 • Colors i formes personalitzables
 • Acabats mats, brillants o naturals
 • Conjunta amb tot: fusta, micro-ciment, marbre…
 • Originalitat, exclusivitat i versatilitat
 • Aguanten les dilatacions estructurals
 • No cal posar-hi juntes
 • Durabilitat i alt rendiment
 • Aptes per a col·locar en interiors o exteriors
 • Sense gairebé manteniment
 • Porositat justa i bon grau antilliscant
 • Netejar amb sabons neutres + un tap de cera

Desavantatges

 • Si és en substitució de rajoles, s’ha de tenir en compte l’alçada.
 • Antigament, la seva porositat i poca resistència dels seus colors.

No deixeu de trucar-me si teniu una reforma de pis per fer a Barcelona que tingui muntats mosaics hidràulics, amb molt de gust us faré un pressupost gratuït i sense compromís.


Podeu ampliar algunes dades més amb les explicacions que aparèixen a Wiquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Paviment_hidràulic

Tot i que hi ha uns quants tallers artesanals de mosaic hidràulic, aquest és un dels més importants d’Espanya: http://www.baldosahidraulica.com

En aquest enllaç podreu dissenyar la vostra “catifa” amb rajola mosaic hidràulic: http://www.mosaicstorra.com/panel_diseno_stock.html

S’ha de vigilar, ja que hi ha peces que les fabriquen a Marroc i altres països, però no són de la qualitat a les de mosaic fets a Espanya i Catalunya.

Les fotos d’aquest article són de reformes de pisos on hi havia terres hidràulics i com han quedat després de la reparació/restauració. Són propietat de Reformes REFOHABIT® de Barcelona.

0083-arreglar-mosaic-hidraulic-eixample

Reformes a Barcelona, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Sant Cugat, Sabadell, Terrassa, Granollers, Montornès, Vilanova, Anoia, Olesa de Montserrat, Piera, Malgrat de Mar, El Masnou, Badalona, Maresme, Mataró, Baix Llobregat, Sant Feliu, Cornellà, Esplugues, L'Hospitalet, Bages, Manresa.
Reforma de pis, reformes integrals de pisos, canvis de banyera per dutxa a Barcelona, plats de dutxa d'obra, banyeres per dutxes, treure banyera i posar plat. Restaurar parets de totxo vist i parets antigues, reforma de sostre amb volta catalana o arc. Col·locació de pavès, pavès a cuines. Reparació de sòls hidràulics o terres antics. Obra vista a Barcelona, forns, llars de foc i barbacoes.
Pressupostos de reformes a Barcelona. Pressuposat gratis reforma integral de pis.